TEGELWERKEN
Eens de tegels gekozen zijn, bekijken we de meest geschikte plaatsing.
Mortelbed
De traditionele methode. Er wordt een stabiliseerlaag aangelegd van zand en cement, waarover een mortelbed wordt gegoten. Wanneer de ondergrond niet perfect egaal is, zal er steeds geopteerd worden voor het plaatsen in de mortel. Ook wanneer er variatie zit in de dikte van de tegel- vaak bij natuursteen- is deze traditionele methode aangewezen. De tegels worden zo eigenlijk ‘ingemetseld’, waardoor een slecht geplaatste tegel niet meer kan worden recht getrokken. Investeer dus liever in een vakbekwame vloerder.
Verlijming
Wanneer de staat van de ondergrond het toelaat, kunnen de tegels verlijmd worden. Een voordeel kan zijn dat de vloer sneller beloopbaar is. De kwaliteit van de hedendaagse tegel is zodanig geëvalueerd. Ze is slijtvaster en minder poreus. Dat maakt verlijming soms noodzakelijk. Een tegel hecht pas in een mortel als deze zich kan vastzetten in de poriën van de tegel.
verlijming kan ook op de oude vloer als deze voldoet als ondergrond.
Wandbetegeling met muurtegels
Wandbetegeling kan net als bevloering gebeuren met keramische muurtegels of voor toepassing als sierwand met natuursteen muurtegels.
De dikte en drukvastheid speelt bij wandtegels een minder belangrijke rol, omdat ze eerder een decoratieve functie hebben waarbij het visuele aspect een belangrijkere rol speelt.
Toepassing Muurtegels
In de particuliere woningbouw worden ze vooral geplaatst in keukens en sanitaire ruimtes zoals wasplaatsen en badkamers vanwege het vochtbestendige karakter en het eenvoudige onderhoud. In de utiliteitsbouw hebben ze ook een decoratieve functie in inkomhallen, trappenhallen of kantoorcomplexen. Vaak wordt hier natuursteen gebruikt voor enig ‘statusgehalte’ en hun natuurlijke uitstraling.
Plaatsing & Afwerking
Afhankelijk van de ondergrond dient er eerst een hechtingslaag aangebracht te worden voor het aanbrengen van de tegellijm. Na de vereiste droogtijd wordt er dan een aangepast kleurenvoegsel aangebracht.